19 Ocak 2012 Perşembe

Yeni Çıkanlar


Dürbünlü adam, karısı, uçmak isteyen bir çocuk ve ülkenin en ünlü kurtarıcısı... Kanatlı tuhaf bir kuş bebekle birlikte onların da değişen hayatlarını anlatan Cik!, sevgi, aile, özgürlük, arkadaşlık, dayanışma üzerine de sözü olan çağdaş bir klasik. Yayımlandığı ülkelerde çok severek okundu, ödüller aldı; tuhaf, sıra dışı, komik ama sevgileri, korkuları, hayalleriyle bir o kadar da sıcacık kahramanlarıyla unutulmazlar arasına girdi.
“Üç çizgi alın. Hafifçe bükün onları. Uçlarından birbirine yanaştırın. İşte size bu öykünün başladığı yer...” Günlerden bir gün, dürbünüyle kuş gözlemeye çıkan Warre, çalılıkların dibinde yatan tuhaf görünümlü minik bir şeye rastlar. Onun bebeğe benzeyen bir kuş mu, yoksa kuşa benzeyen bir bebek mi olduğunu bir türlü kestiremez. Çünkü bu miniğin kanatları vardır! Warre kuş bebeği alıp evine götürür; karı-koca ona çok bağlanırlar, onu sıradan bir kız çocuğuymuş gibi eğitmeye, terbiye etmeye çalışırlar. Önceleri sadece "cik" sesi çıkaran kuş bebeğe birkaç kelime öğretirler ama, işler hiç de istedikleri gibi gitmez...
Hollandalı şair-yazar Joke van Leeuwen’ın yazıp eğlenceli resimleriyle tamamladığı, birbirinden renkli kahramanlarıyla temposu hiç düşmeyen bu absürt, esprili, ilginç romanın sayfalarında kaybolacak, hiç bitmesin isteyeceksiniz. Bağlanmanın, hayallerin, vedalaşmanın sıra dışı öyküsünün anlatıldığı ve Türkiye'de Hayykitap'tan çıkan Cik!, en sevdiğiniz kitaplardan biri olmaya aday. 


Berk, geceleri gökyüzünü pırıl pırıl aydınlatan Ay’a hayrandır. Ay’a bakarak uykuya dalarken güzel hayaller kurar. En büyük hayali de astronot olmaktır. Ama bir gece, bir de bakar ki, gözkyüzü bomboş, Ay’ın yerinde yeller esiyor. Büyük bir üzüntüye kapılan Berk, Ay’ı birilerinin çaldığını düşünüp aramaya koyulur. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Ay’ı Kim Çaldı?, Helen Stratton-Would’un ilk kitabı. 
Peki kitaptan birkaç satır okumaya ne dersiniz?
Berk çok üzüldü. ‘İyi de...  Ay nerede öyleyse?’ dedi. ‘Bu akşam hiçbir yerde görünmüyor.’
‘Gökyüzüne bak! Hiç yıldız görebiliyor musun?’ diye sordu Baykuş. ‘Şey, hayır,’ dedi Berk. ‘Çünkü bu gece hava bulutlu,’ diye açıkladı Baykuş. ‘Hava bulutlu olduğu zaman, Ay ve yıldızlar saklanır, ama bulutlar gider gitmez, hepsi yine ortaya çıkar. Merak etme.’



Can Çocuk'tan çıkan ve Ayfer Gürdal Ünal’ın okul öncesi kitaplar kapsamındaki sevilen dizisi “Minik Ayı Vadu”, üçüncü kitap Minik Ayı Vadu Arkadaş Arıyor ile devam ediyor... Minik ayı Vadu, en iyi arkadaşı Dadu’dan sıkıldığını söyleyerek yeni arkadaşlar aramaya başlar. Acaba Vadu, saklı kayın ormanında Dadu’dan daha iyi bir arkadaş bulabilecek mi?
“Minik ayı Vadu’nun saklı kayın ormanındaki en iyi arkadaşı Dadu’ydu. Birlikte çok güzel eğlenirlerdi. Balık yakalar, böğürtlen toplar, bal ararlardı. Günlerden bir gün Vadu, Dadu’dan sıkıldığına karar verdi. ‘Hep aynı şey, hep aynı şey. Ben başka bir arkadaş bulacağım,’ dedi. Ormanın derinliklerine dalıp yeni bir arkadaş aramaya başladı.”





0 yorum:

Yorum Gönder