17 Ocak 2012 Salı

Yeni Çıkanlar



Bugün tatilin son günü
Tatilin son günü gelip çatmıştı. 11 yaşındaki Freddy, koca yaz tatilinin göz açıp kapayıncaya kadar geçip gitmesi karşısında şaşkındı. Önünde onu bekleyen can sıkıcı işler vardı: Ertesi gün için okul çantasını hazırlayacak, anne babasına karnesini imzalatacak, yatmadan önce banyo yapacaktı. Gece yatağına yattığında, kalbinin en derinlerinden bir dilek tuttu. “Ne olur, yarın Pazartesi olmasın” dedi kendi kendine. Sabah uyandığında bu imkansız gibi görünen dileği gerçek olmuştu. Freddy  yeni bir pazar sabahına uyanmıştı. İletişim Yayınları’ndan çıkan Tatilin Son Günü adlı kitabı Sabine Ludwig yazdı. Türkçeye çeviren ise Tuvana Gülcan. 

                                                                      

 Kaktüs ile Kirpik yolculukta

‘Kaktüs ve Kirpik derin uykularından uyanmışlardı. Anneleri hâlâ mışıl mışıl uyuyordu. Kaktüs ve Kirpik kardeştiler. Kardeş iki kirpi. Kirpik, Kaktüs’ün ablasıydı. Yapraklardan, dallardan, çimenlerden, gazetelerden ve başka çöplerden kocaman bir yığının içinde yaşıyorlardı. Bütün kış, yuvalarından burunlarını bile çıkarmadan uyumuşlardı. Önce Kaktüs uyandı. ‘Acıktım,’ oldu ilk sözü.’ Can Yayınları’ndan çıkan Thorvald Steen’in Kaktüs ile Kirpik’inde, ilkbahar gelince derin uykularından uyanan kardeş iki kirpinin, yiyecek arayışları anlatılıyor. Annelerinin uyuyor olmasını fırsat bilerek kendi başlarına maceraya atılan bu sevimli kirpileri acaba neler bekliyor? 





Hayat hayallerle güzel

2010 Hans Christian Andersen Ödülü sahibi usta yazar David Almond Aya Tırmanan Çocuk ile karşımızda. Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan kitabında yazar hayal kurabilmenin gücünü, dünyayı ancak hayallerin yaşanabilir hale getireceğini hatırlatıyor. Romanlarındaki epik anlatımla her yaştan okurda iz bırakan İngiliz yazar, savaşın acıtıcı etkileriyle örselenmiş, yıkılmış sıradan insanların, umudu ayakta tutmak için sarıldıkları acı-tatlı masallar üzerine sıradışı bir öykü ile karşımızda. Hayallerin insanı sağaltan gücüne, acı gerçeklerle mücadele etmeyi kolaylaştırmasına dikkati çeken kitap, Polly Dunbar’ın desenleriyle daha renkli.




0 yorum:

Yorum Gönder