4 Kasım 2013 Pazartesi

Aslı'nın Köşesi


SENİN PARAN KULLANMAYI ÖĞREN


Aranızda çocukken kumbarasında para biriktirmeyen var mı? Neredeyse hepimiz bir dönemimizi kumbaramızda para biriktirerek geçirdik. Kimimiz parasını orada biriktirmiş, ağzına kadar dolduğunda o toplu parayla bisiklet, bilgisayar almıştır. Kimimiz ise kumbarayı bir araç olarak kullanıp ara sıra içinden paramızı çıkarıp harcamışızdır. Hepimizin şu sürekli andığımız Lidyalıların hayatımıza soktuğu para kavramıyla tanışması da zaten o kumbaralı yıllara dayanır. Sahi para ne anlam ifade ediyordu o zamanlarda? Şeker, çikolata, pamuk şeker ya da elma şekeri almaya... Ya da hayalimizi büyütüp anne babamızın verdiği harçlıkları biriktirip oyuncak, bisiklet almaya yarardı. Harçlık demişken bir de bayram harçlıkları vardı ki, işte o zamanlar anneanne, babaanne, dedelerden alınan paralarla kendi kendimizin zengini olurduk...
Gel zaman git zaman para artık pek çoğumuz için hayatın anlamı ya da yaşamamız için olmazsa olmaz bir varlık haline geldi. Peki yetişkinlikte hayatın amacı olan parayı çocukken idareli harcamayı öğreniyor muyuz? Kendi neslimizi bir kenara bırakalım. Tüketim çağında yaşadığımız, dört yanımızın alışverişle dolduğu şu günlerde paranın değerini, nasıl kazanıldığını çocuklara anlatmak ne kadar da zor aslında. Peki para kavramını miniklere kitaplarla anlatmaya ne dersiniz?


KAZANMAK ZOR KAYBETMEK KOLAY
Redhouse Kidz Çocuk Kitapları’ndan çıkan Senin Paran! serisi çocukları parayla tanıştırıyor. Claire Llewellyn ve Mike Gordon'un yazdığı dört kitaplık serinin başlıkları ise şöyle: 'Para Nedir?', ‘Paramla Neler Yapabilirim?’, ‘Paramı Nasıl Biriktiririm?’, ‘Paramı Nasıl Harcarım?’.
Hepimiz paramızı kullanmayı ve mali kararlar almayı bilmemiz gerekir. Senin Paran! serisindeki dört kitap bu yolda atılacak ilk adımı oluşturuyor. Bu seri; para, gündelik mali işler, planlama, para biriktirme ve harcama gibi konulara çocukların günlük yaşamlarına uygun olarak basit bir giriş yapıyor. Üstelik her kitabın sonunda öğretmenler ya da ebeveynler için uygulanabilecek aktiviteler de var.
Para konusunu detaylı bir şekilde çocuklara anlatıldığı Para Nedir?'de öncelikli olarak tanıtılan kağıt madeni paralar oluyor. Kimi zaman harçlık olarak kimi zaman ise sürpriz bir biçimde ödüllendirilmek için para alındığının anlatıldığı kitapta, paranın nasıl saklanacağı da anlatılmış. Kimi zaman çok istediğimiz birşeyi almaya paranın yetmeyeceği de belirtilmiş. İşte tam da burada para biriktirmenin önemine değinilmiş. Ama yine de bizi asıl mutlu edenin para olmadığı anlatılmış kitapta. Öyle ya hayatta anne, baba, aile ve dostluklardan daha önemli ne olabilir ki! Bu kitapla kağıt ve madeni paraları miniklere tanıtabilirsiniz. Parayı ne tür yollardan elde edebileceğimizi ve nasıl harcayabileceğimizi öğrenebilirler. Üstelik paramıza neden sahip çıkmamız gerektiği ve onu kaybedersek ne olacağı da kitapta anlatılan diğer konulardan.


İHTİYACI OLANLARA YARDIM EDİN
İkinci kitap Paramla Neler Yapabilirim?’ de ise parayla kimi zaman yiyecek kimi zaman da günlük yaşamda kullanılabilecek birşeyler satın alınabileceğinin mesajları veriliyor. Bu kitapta üzerinde durulan konu ise eldeki parayı dikkatli harcamak. Yani gereksiz yere alışveriş yapmamak. Paramla Neler Yapabilirim?'de farklı kişilerin maddi durumlarına, bakış açılarına ve değerlerine göre parasını nasıl harcadığı inceleniyor. İstek ve ihtiyaçlar arasındaki farklar ele alınıyor. Parayı harcarken nasıl seçimler yapılması gerektiğinin de altı çiziliyor.
Paramı Nasıl Harcarım? serinin üçüncü kitabı. Bu kitapta da satın aldıklarımızın parasının nasıl ödeneceği anlatılıyor. Kağıt ya da madeni parayla ödeme yapılabileceği, parayı kaybetmenin kolay olduğu vurgulanırken, büyüklerin de parasını bankada güvenle sakladığı anlatılıyor. Hatta burada banka kakartına da değiniliyor. Nakit parayla ödemek ve banka kartıyla ödemek arasındaki farklar anlatılıyor. Parayı harcamak için sadece alışveriş yapmaya gerek yok değil mi? İhtiyacı olan birine yardım ederek ya da yardım kampanyasına bağışta bulunarak da para harcanabilir! Bu da kitapta anlatılan bir diğer güzel detay.
Paramı Nasıl Biriktiririm? ise serinin son kitabı. Çok istediğin birşeyi satın almanın yolları neler? İstersen harçlıklarını biriktirebilirsin. Para biriktirmenin ileride kullanmak için kenara para koymak olduğunun anlatıldığı kitapta bunun bir alışkanlık haline geldiği vurgulanıyor. Para biriktirmenin gelecek için plan yapmaya ve istediğimiz şeyleri almaya yarayacağı da anlatıyor. Ayrıca para biriktirmek için en iyi yerlerin neresi olduğuna da dikkat çekiliyor.


0 yorum:

Yorum Gönder