19 Kasım 2013 Salı

Yeni Çıkanlar




KÜÇÜK PRENS YENİDEN ARAMIZDA
Sizi bilmem ama benim en sevdiğim kitaplardan biridir Küçük Prens. Antoine de Saint-Exupery tarafından New York'ta bir otel odasında yazılan ve yayımlandığı günden bu yana milyonlarca insanın kalbini fethetmeye devam eden Küçük Prens bu yıl 70 yaşına giriyor. Bu nedenle özel bir yıldönümü baskısı okumaya ne dersiniz?
Tüm dünyada aynı anda yayımlanan bu özel basımda Küçük Prens'in tam metni, yayımlanmamış bir bölüm, Exupery'nin taslak çizimleri, kitabın yazılış hikayesi, makaleler, anılar ve edebiyat dünyasından ünlülerin değerlendirmeleri yer alıyor.
Küçük Prens'in 'gezegenine' yaptığımız keşif yolculuklarında bize kılavuzluk edecek bir kaynak var artık elimizde! Onun dünyasına farklı gözle bakmamızı, onu daha iyi anlamamızı sağlayacak bu kitap. Mavibulut Yayınları'ndan çıkan Küçük Prens'in Güzel Hikayesi'ni sakın kaçırmayın! Bu kitap mutlaka kütüphanenizde yer almalı...

18 Kasım 2013 Pazartesi

Yeni Çıkanlar


"HAYIR" DİYEBİLME HAKKI!

“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 24. kitabı, çocukların da hayır deme hakkına dikkat çekiyor. 

Gündelik yaşamdan zengin örneklerle felsefeyi hayatın içine yerleştiren “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 24. kitabı, küçük ve büyüklerin söz ve eylem haklarının sınırlarını tartışıyor. Yazar Brigitte Labbé, küçük olmanın her şeyi kabullenmek anlamına gelmediğini ifade ederken, çocukların güvenle büyümesi için yetişkinlerin koyduğu kısıtlamaların gerekliliği üzerine düşündürüyor. Kitap, büyümek için zamana ve deneyime ihtiyacı olan küçüklerin, kendi haklarını koruyarak ama aynı zamanda bazı karar ve eylem anlarında desteğe ihtiyaç duyduklarını benimseyerek, yetişkin bir birey olma yolunda nasıl ilerleyeceklerini anlatıyor. Küçük ve büyük olmanın anlamını, özgürlükler, haklar, kısıtlamalar ve hayaller çerçevesinde etkileyici ve sade bir dille sorgulayan kitap, Jacques Azam’ın esprili çizimleriyle renklenerek, çocuk ve yetişkinlerin birlikte okuyabilmeleri, tartışabilmeleri ve hayatı birlikte düşünebilmeleri için fırsat yaratıyor.

“Büyük olmak” ve “küçük olmak” ne anlama gelir? Kesin olan, her büyük bir zamanlar küçüktür ve her küçük de büyüyecektir. Sonra bir gün, sonsuza dek büyük, yani “yetişkin” oluruz. Bir yetişkin, yalnızca daha büyük biri değildir; o bundan sonra hep büyüktür. Ancak büyük olmak, her şeyi yapma hakkını da, gücünü küçükler üzerinde kullanma hakkını da vermez bize...


SIRADIŞI CANLILARI KEŞFEDELİM
Hangi hayvan hem Everest Dağının tepesinde, hem denizin 3000 metre altında, hem de arka bahçenizde yaşar? Hangi hayvanın kakası küp şeklindedir? Hangi hayvan dev bir yengeç kılığına girebilir? Meraklı okuyucuları, amatör zoologları ve komik görünüşlü hayvanlara gülen herkesi işte bu büyüleyici bilgiler ve daha pek çoğu bekliyor.

Michael Hearst'in kaleme aldığı ve Redhouse Yayınevi tarafından Gözalıcı bir tasarım ile hazırlanan kitapta memelilerden tek hücrelilere kadar her hayvan türünden, size “vay canına” dedirtecek canlılar tanıtılıyor. Her bir hayvanın yaşam alanı ve büyüklüğü gibi ansiklopedik bilgiler, Michael Hearst’ün esprili diliyle birleşiyor ve kitap, yediden yetmişe tüm okurlar için keyifli bir okuma haline geliyor. Bu sıradışı canlıların, hayali yaratıklar değil de gerçek hayvanlar olduğuna inanamayacaksınız!
 






Her Güne Bir Deney
Hayalet mürekkep nasıl yapılır? Buzdolabı olmadan dondurma nasıl yapılır? Sayılarla sihirbazlık nasıl yapılır? Parmak izi nedir? Tüm bu soruların cevabı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Her Güne Bir Deney’de...

Rüzgâr, dolu, şimşek, yağmur gibi atmosfer olayları nasıl oluşur? Bitkiler nasıl büyür? Merak ettiğiniz birçok doğa olayını evde bulabileceğiniz basit malzemelerle kendiniz deneyerek, görerek ve izleyerek öğreneceksiniz. Anita van Saan'ın derlediği kitapta ilginizi çeken konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz deneylerin yanındaki kutucukları da okuyabilir, merakınızı giderebilirsiniz. Üstelik çizimler de sizi çok güldürecek.






Yalvaç Abi'den Kahkaha Dolu Denemeler


Çocuk edebiyatımızın en sevilen yazarlarından Yalvaç Ural bu kez yine Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Stephen Hawking Herkül’ü Döver kitabında denemeleriyle karşımızda:







Birbirinden önemli sorulara hem kahkaha dolu hem de düşündürücü yanıtlar bulan Yalvaç Abi, büyüklerin içinde gizli küçük çocuğa ve küçüklerin içindeki büyük insana dokunuyor.


*“Şaka” nedir, ne değildir; kimlere, nasıl yapılır?

*Noktalama işaretlerini bilmek bize ne kazandırır?

*Solaklarla sağaklar hangi noktalarda ayrılır?*Anne babadan “para sızdırmanın” uygun zamanı nasıl ayarlanır?


BENCİL DEV NAR TANESİ


Mutluluk paylaşıldıkça çoğalır! Gerçek sevgi ne engel tanır ne de  bir koşula bağlıdır! Birbirinden güzel hikâyeleriyle çocukların kalbinde taht kuran Bilgin Adalı’dan, insan olmanın erdemlerine ve sevginin gücüne dair iki unutulmaz oyun: “Bencil Dev” ve “Nar Tanesi”... Bilgin Adalı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Bencil Dev – Nar Tanesi’nde cennet gibi bir bahçeye sahip olan ama bu güzelim bahçeyi orada oyunlar oynayan çocuklarla paylaşmak istemeyen Bencil Dev’in, sonunda çocukların “Dev Dedesi” olup çıkmasını anlatıyor! Bu da bir şey mi? Küçücük bir nar tanesi, gerçek sevginin sembolü haline gelir!







Nasıl mı? “Bilgin Dede”nin sahnesine buyurun!

4 Kasım 2013 Pazartesi

Yeni Çıkanlar

Korsan Kızlar 
Akdeniz’in tekinsiz mavisinde
Piri Reis’le bir büyük yolculuk!

Belgesel yapımcısı, ödüllü yazar İsmet Bertan’ın tarihsel romanlar koleksiyonu “Anadolu’da Bir Zamanlar”ın Günışığı Kitaplığı'ndan çıkan altıncı kitabı Korsan Kızlar, Akdeniz’in Piri Reis’ten sorulduğu bir dönemi anlatıyor. 15. yüzyılda büyük güçlerin mücadele ettiği Akdeniz dünyasını haraca kesen korsanlar tarafından kaçırılan sevdiklerini arayan Denizatı tayfasının yolu, Piri Reis ve Kemal Reis’in donanmasıyla kesişir. Pergeli gözü pek üç kız kardeş, bir Türkmen genci ve yaşlı bir Rum’dan oluşan tayfa, insan yaşamının ve özgürlüklerin bir anda yok edilebildiği tekinsiz maviliklerde her gün ölümle yüz yüze gelirken, Piri Reis’in haritalarını bilimle, sanatla, zanaatla yoğurarak yaratmasına da tanıklık eder. Kristof Kolomb’tan Megri kentine önemli tarihsel kimliklerle renklenen roman, her yaştan okurda hayranlık uyandıracak. Bertan’ın Anadolu tarihinin zenginliğini canlandıran özgün koleksiyonunun diğer kitapları; Golat Kalesi Tutsağı, Kaplan Kraliçe, Kralın Elçisi, Midas ve Sihirbaz ile Boğa Güreşçisi.

Kitaptan:

Pergeli kız kardeşler Azra, Laçin ve Zişan, haramilerin alıp götürdüğü sevdiklerini bulmak için Katırcı Selim ve Homer’le birlikte denize açılırlar. Rodos’tan sefere çıkmaya hazırlanan Osmanlı korsanların filosundaki, haritalarıyla da ünlü Piri Reis’in kadırgasına bindiklerindeyse artık dostluk, cesaret, tutku ve zalimlikle örülü bir yolculuğa yelken açmışlardır. Afrika sahillerinden İspanya’ya kadar uzanan bu tehlikeli seferde, korsanlar, haramiler ve kölelerle dolu dünyaya dostluklarının gücüyle direnmeye çalışırlar...

Aslı'nın Köşesi


SENİN PARAN KULLANMAYI ÖĞREN


Aranızda çocukken kumbarasında para biriktirmeyen var mı? Neredeyse hepimiz bir dönemimizi kumbaramızda para biriktirerek geçirdik. Kimimiz parasını orada biriktirmiş, ağzına kadar dolduğunda o toplu parayla bisiklet, bilgisayar almıştır. Kimimiz ise kumbarayı bir araç olarak kullanıp ara sıra içinden paramızı çıkarıp harcamışızdır. Hepimizin şu sürekli andığımız Lidyalıların hayatımıza soktuğu para kavramıyla tanışması da zaten o kumbaralı yıllara dayanır. Sahi para ne anlam ifade ediyordu o zamanlarda? Şeker, çikolata, pamuk şeker ya da elma şekeri almaya... Ya da hayalimizi büyütüp anne babamızın verdiği harçlıkları biriktirip oyuncak, bisiklet almaya yarardı. Harçlık demişken bir de bayram harçlıkları vardı ki, işte o zamanlar anneanne, babaanne, dedelerden alınan paralarla kendi kendimizin zengini olurduk...
Gel zaman git zaman para artık pek çoğumuz için hayatın anlamı ya da yaşamamız için olmazsa olmaz bir varlık haline geldi. Peki yetişkinlikte hayatın amacı olan parayı çocukken idareli harcamayı öğreniyor muyuz? Kendi neslimizi bir kenara bırakalım. Tüketim çağında yaşadığımız, dört yanımızın alışverişle dolduğu şu günlerde paranın değerini, nasıl kazanıldığını çocuklara anlatmak ne kadar da zor aslında. Peki para kavramını miniklere kitaplarla anlatmaya ne dersiniz?


KAZANMAK ZOR KAYBETMEK KOLAY
Redhouse Kidz Çocuk Kitapları’ndan çıkan Senin Paran! serisi çocukları parayla tanıştırıyor. Claire Llewellyn ve Mike Gordon'un yazdığı dört kitaplık serinin başlıkları ise şöyle: 'Para Nedir?', ‘Paramla Neler Yapabilirim?’, ‘Paramı Nasıl Biriktiririm?’, ‘Paramı Nasıl Harcarım?’.
Hepimiz paramızı kullanmayı ve mali kararlar almayı bilmemiz gerekir. Senin Paran! serisindeki dört kitap bu yolda atılacak ilk adımı oluşturuyor. Bu seri; para, gündelik mali işler, planlama, para biriktirme ve harcama gibi konulara çocukların günlük yaşamlarına uygun olarak basit bir giriş yapıyor. Üstelik her kitabın sonunda öğretmenler ya da ebeveynler için uygulanabilecek aktiviteler de var.
Para konusunu detaylı bir şekilde çocuklara anlatıldığı Para Nedir?'de öncelikli olarak tanıtılan kağıt madeni paralar oluyor. Kimi zaman harçlık olarak kimi zaman ise sürpriz bir biçimde ödüllendirilmek için para alındığının anlatıldığı kitapta, paranın nasıl saklanacağı da anlatılmış. Kimi zaman çok istediğimiz birşeyi almaya paranın yetmeyeceği de belirtilmiş. İşte tam da burada para biriktirmenin önemine değinilmiş. Ama yine de bizi asıl mutlu edenin para olmadığı anlatılmış kitapta. Öyle ya hayatta anne, baba, aile ve dostluklardan daha önemli ne olabilir ki! Bu kitapla kağıt ve madeni paraları miniklere tanıtabilirsiniz. Parayı ne tür yollardan elde edebileceğimizi ve nasıl harcayabileceğimizi öğrenebilirler. Üstelik paramıza neden sahip çıkmamız gerektiği ve onu kaybedersek ne olacağı da kitapta anlatılan diğer konulardan.


İHTİYACI OLANLARA YARDIM EDİN
İkinci kitap Paramla Neler Yapabilirim?’ de ise parayla kimi zaman yiyecek kimi zaman da günlük yaşamda kullanılabilecek birşeyler satın alınabileceğinin mesajları veriliyor. Bu kitapta üzerinde durulan konu ise eldeki parayı dikkatli harcamak. Yani gereksiz yere alışveriş yapmamak. Paramla Neler Yapabilirim?'de farklı kişilerin maddi durumlarına, bakış açılarına ve değerlerine göre parasını nasıl harcadığı inceleniyor. İstek ve ihtiyaçlar arasındaki farklar ele alınıyor. Parayı harcarken nasıl seçimler yapılması gerektiğinin de altı çiziliyor.
Paramı Nasıl Harcarım? serinin üçüncü kitabı. Bu kitapta da satın aldıklarımızın parasının nasıl ödeneceği anlatılıyor. Kağıt ya da madeni parayla ödeme yapılabileceği, parayı kaybetmenin kolay olduğu vurgulanırken, büyüklerin de parasını bankada güvenle sakladığı anlatılıyor. Hatta burada banka kakartına da değiniliyor. Nakit parayla ödemek ve banka kartıyla ödemek arasındaki farklar anlatılıyor. Parayı harcamak için sadece alışveriş yapmaya gerek yok değil mi? İhtiyacı olan birine yardım ederek ya da yardım kampanyasına bağışta bulunarak da para harcanabilir! Bu da kitapta anlatılan bir diğer güzel detay.
Paramı Nasıl Biriktiririm? ise serinin son kitabı. Çok istediğin birşeyi satın almanın yolları neler? İstersen harçlıklarını biriktirebilirsin. Para biriktirmenin ileride kullanmak için kenara para koymak olduğunun anlatıldığı kitapta bunun bir alışkanlık haline geldiği vurgulanıyor. Para biriktirmenin gelecek için plan yapmaya ve istediğimiz şeyleri almaya yarayacağı da anlatıyor. Ayrıca para biriktirmek için en iyi yerlerin neresi olduğuna da dikkat çekiliyor.